Yachtman
Theorie

Yachtman

De snelste weg naar een brevet Yachtman! Deze cursus is het vervolg van de cursus Algemeen Stuurbrevet. Inschrijven kan enkel wanneer je de kennis van het algemeen stuurbrevet hebt. We gaan dieper in alle aspecten van het varen en plannen.

Programma Yachtman

 • Navigatie: Kaartpassen op kaart ‘Newhaven to Calais’. Koppelkoersen voor grotere trajecten, peiling met verzeiling, tij- en diepteberekeningen (met standard en secondary ports) , elektronische navigatie, werken met de stroomatlas en nautische almanakken.
   
 • Vaartuig:instrumenten, motor, winter klaarmaken van een vaartuig, administratie, terminologie, nautische boekwerken, BaZ, administratieve verplichtingen,…
   
 • Veiligheid: Veiligheidsmiddelen, man overboord, gas, brand, pyrotechnische middelen, SAR, noodseinen, slepen, hulp en berging,
   
 • Communicatie: vlaggen en seinen, marifoon, noties van GMDSS,…
   
 • EHBO: reanimatietechniek, verplaatsen van een slachtoffer, bloedingen, wondverzorging, brandwonden, traumata van het bewegingsstelsel, warmte en koude, voeding, boordapotheek

Hallo Guido, Tegen al mijn verwachtingen in ben ik zopas geslaagd op mijn yachtman. Ik hoopte er zelfs niet op want ik wou vorige week intensief studeren maar een Corona uitbraak op de school van mijn kinderen, waardoor die moesten thuisblijven, stak daar een stokje voor. Ook was mijn motivatie om te studeren heel laag omdat ik meer met mijn boot bezig ben deze dagen, nu ik er eindelijk een heb. Het was wel nipt: op veiligheid en manoeuvres had ik maar 8/12, hoewel ik maar aan 3 vragen twijfelde. Soit ik ben nu gewoon heel blij. Dikke Merci voor de excellent gegeven interessante cursus en hopelijk tot binnenkort, op of naast het water. 

PS: je mag best trots zijn op jezelf want navigatie was 17/18 en reglementen 5/5 voor een totaal van 85% en dat schrijf ik grotendeels aan de cursus toe want zoals gezegd, veel gestudeerd heb ik niet, alleen de lessen nog eens bekeken! MERCI!! 

Jeroen A.

Duur

7 avonden van 19u tot 22.30u.
of -3 dagen van 09u. tot 18.00u
 

Locaties

Antwerpen, Brugge, Gent, Nieuwpoort, Leuven, op aanvraag...
Mits een minimum van 10 deelnemers kan de cursus in een locatie van uw keuze georganiseerd worden.
 

Cursusmateriaal (vrijblijvend)

Leidraad voor de Yachtman aan € 35 i.p.v. € 50
Passer en plotter € 40
Oefenkaart Newhaven - Calais € 10
 

Hoi ZZS Team, Vorige week mijn brevet Jachtman gehaald en ik wil jullie team een dikke proficiat wensen! Heel tevreden over het traject bij jullie, de instructeurs en het zeer geillustreerd cursus pakket. Top! (en cursus pakket is goed als naslagwerk). Philppe L.