8 tips om jouw vaarbewijs te behalen

8 tips om te slagen voor uw vaarbewijs examen 

Interesse om jouw vaarbewijs te behalen en op zoek naar enkele tips & tricks voor het slagen van jouw examen? Ik heb zelf onlangs mijn examens stuurbrevet en yachtman afgelegd ( Hoera geslaagd!) en heb deze tips voor jou om te slagen!

TIP 1: Leg een examendatum vast

Kalender

Leg zo snel mogelijk een datum vast en creëer zo een beetje tijdsdruk voor jezelf om te starten met studeren.De gemiddelde wachttijd voor een examenafspraak is 2 à 3 maanden, dit zou ruim voldoende moeten zijn om je voor te bereiden. Door de coronasituatie zijn ook alle examens afgeschaft waardoor deze wachttijd enkel zal oplopen! Schrijf je dus zo snel mogelijk in!

TIP 2: Koop ons boek!

Er zijn verschillende cursusboeken op de markt maar weinig boeken zoals de onze (als we zo bescheiden mogen zijn). Ons boek omvat alle leerstof voor beperkt+ algemeen stuurbrevet en yachtman. Dit zijn niet 2 maar 3 vliegen in 1 klap! De leerstof voor stuurbrevet en yachtman staat mooi opgedeeld in het boek zodat alles duidelijk is.

Bestel hem hier: https://shop.leidraadyachtman.be/

TIP 3: Volg een cursus!

Sommige delen uit het boek zijn niet zo eenvoudig om zelfstandig te studeren zoals bijvoorbeeld meteo en navigatie. In de lessen is er telkens een expert aanwezig die je doorheen de moeilijke delen begeleidt en helpt waar nodig. Als cursist krijg je ook een voordeelprijs op ons boek! Je kan het dan aankopen voor 35 €ipv 55€!

Bekijk het lesaanbod hier

TIP 4: Installeer een app om de bootlichten te oefenen

Er zijn al verschillende apps ontwikkeld om de (vele) navigatielichten te studeren en in te oefenen. Dit is een gemakkelijke manier om de lichten te leren kennen, vanuit alle mogelijke zichtvelden. Enkele voorbeelden zijn: Scheepsllichten, COLREGs – Lights and shapes of vessels.

Bootlichten app

TIP 5: Maak verschillende (navigatie)oefeningen op de kaart

Het hoofdstuk navigatie is vooral inoefenen! Maak verschillende oefeningen op planning, uitvoering, getijberekening en peiling met verzeiling. De Vlaamse Vaarschool heeft een oefenboek stuurbrevet en oefenboek yachtman ontwikkeld met de oplossingen volledig uitgeschreven op onze website.

TIP 6: Gebruik ons “spiekbriefje” tijdens de navigatieoefenigen:

Heb je moeite om te bepalen of Variatie,Deviatie,Drift positief of negatief is? Of weet je niet wanneer weke formule gebruikt moet worden? Download dan even ons “spiekbriefje”. Deze kan je uiteraard niet gebruiken op het examen zelf maar kan je wel op weg helpen tijdens het studeren.

foto spiekbriefje

TIP 7: Bekijk de structuur van het examen

We hebben hier een overzicht gemaakt hoe de verdeling van de vragen eruit ziet per examen. Zo zie je uit welk deel het grootste deel van de vragen komen. Vergeet echter niet dat je voor elk onderdeel moet slagen!

TIP 8: Bekijk enkele voorbeeldvragen 

Op onze website vind je enkele voorbeeldvragen. Kan je deze succesvol beantwoorden? Proficiat, dan ben je klaar voor het examen!

Bekijk hier de vragen voor Stuurbrevet

Heb je al deze tips doorlopen en succesvol afgerond? Dan ben je klaar voor het examen, succes! Laat ons weten als je nog met vragen zit en of je jouw examen succesvol hebt afgelegd: zzs@vynieuwpoort.be.

Vraag hier jouw gratis lessen aan over het algemeen stuurbrevet